Diferencia entre revisiones de «Evalueren»

 
(No se muestran 16 ediciones intermedias de 2 usuarios)
Línea 1: Línea 1:
{{Kopweg}}
+
{{Bepaalgebruiker}}{{Kopweg}}
{{Start Laatjezien}}
+
{{#ifingroup:Demo|{{Demo Zelf lessen maken}}|{{Zelf lessen maken plaat}}}}
  
 
<div class="row">
 
<div class="row">
 
<div class="small-6 large-offset-2 columns">
 
<div class="small-6 large-offset-2 columns">
  
<h3>'''Afsluiting'''</h3>
+
<h3>'''Conclusión'''</h3>
 
<br>
 
<br>
<div class="toccolours mw-collapsible mw-collapsed">
+
El cierre consiste en una serie de micro actividades que el docente puede ofrecer a discreción después de un intervalo de tiempo determinado libremente.
De Grunberg Academie wil reflectie over de eigen wereld en het leven stimuleren.
 
    <div class="mw-collapsible-content">
 
Reflectie is immers een vereiste voor het leveren van een opbouwende bijdrage aan de eigen omgeving. Waar niet helder is geschreven, is niet helder gedacht en waar niet helder is gedacht, hebben zelfkennis en kennis van de wereld geen kans gekregen.  
 
 
<br>
 
<br>
 +
<div class="toccolours mw-collapsible mw-collapsed" style="cursor:pointer; color:black" data-expandtext="+" data-collapsetext="-">
 +
<h4>'''Evalución'''</h4>
 +
  <div class="mw-collapsible-content">
 +
El docente decide el tiempo y la forma de evaluación. Dependiendo del tema y el desarrollo de los participantes, el profesor hará su elección. A continuación, algunas sugerencias:<br>
 +
* Se pide a los participantes que resuman en una frase lo que aprendieron en la lección.
 +
* El docente elige una imagen, por ejemplo, una maleta. Los participantes eligen una palabra que sea importante para ellos cuando piensen en la lección. Esta palabra se escribe en la maleta. Puede ser una maleta común del grupo pero también cada participantes podría tener su propia maleta.
 +
* Se pide a los participantes que inventen una especie de eslogan para ellos mismos, que los anime a perseverar para lograr un objetivo establecido. Se podría combinar el eslogan con una imagen a elección.
 +
* También es posible una evaluación más amplia. Los participantes podrían investigar lo que han hecho y experimentado sobre la base de un cuestionario que puede ser elaborado por el docente o por el grupo en conjunto. También se podría hacer que “equipos de evaluación” formados por algunos participantes, elaboren el cuestionario que al final deberá ser rellenado por todos los participantes.
 
<br>
 
<br>
‘Iedereen kan koken,’ zegt de rat die van koken houdt in de film Ratatouille.<br>
+
Ya al tiempo de terminar, los participantes pueden tener una exposición digital con consejos y recordatorios propios. En todo el proceso hay elementos que refuerzan la autonomía, el espíritu de competencia y la unión con los demás.
Niet iedereen kan schrijver worden, maar iedereen kan schrijven. Iedereen kan leren de verhalen die wij onszelf vertellen en die wij dagelijks horen te doorzien, vorm te geven en uiteindelijk in te zetten om kennis te vergroten, het geluk na te jagen en het plezier te ervaren van de diverse ‘taalspelen’, want uiteindelijk is elke talige communicatie ook een taalspel.
 
 
<br>
 
<br>
<br>
+
    </div>
De docent zal zijn leerlingen steeds flexibel faciliteren t.a.v. nieuwe interesses, kennis, vaardigheden en ontwikkeling. De docent kent de ondergrens van ontwikkeling op een bepaald moment en bewaakt deze, zorgt ervoor dat alle leerlingen minimaal een bepaald kennisniveau bereiken. Dat kan op veel manieren en de kunst is om de aanwezige talenten de kans te geven en zo uiteindelijk tot de ontwikkeling van vaardigheden te komen die passen bij of verder gaan dan het vastgestelde niveau.
 
  </div>
 
 
</div>
 
</div>
De afsluiting bestaat uit een aantal deelactiviteiten. Iedere keer bepaalt de docent het tijdsinterval en hoe veel aandacht er gaat naar naar ieder onderdeel van het afsluiten. Het is belangrijk om stil te staan bij ervaringen van de deelnemers in de praktijk na een proces met nieuwe inzichten en/of vaardigheden.
+
<div class="toccolours mw-collapsible mw-collapsed" style="cursor:pointer; color:black" data-expandtext="+" data-collapsetext="-">
 +
<h4>'''Refleción'''</h4>
 +
  <div class="mw-collapsible-content">
 +
Después de la evaluación puede invitar a los participantes a reflexionar sobre el resultado del proceso.  
 
<br>
 
<br>
 
<br>
 
<br>
<div class="toccolours mw-collapsible mw-collapsed">
+
La reflexión tiene un carácter filosófico y se puede hacer:<br>
<h4>'''Evalueren'''</h4>
+
* con todo el grupo en un círculo.  
  <div class="mw-collapsible-content">
+
* en equipos de dos o cuatro; luego en grupos.  
 
+
* como una tarea individual presentada al grupo.  
De docent kiest de wijze waarop geëvalueerd gaat worden en de tijd die er aan besteedt wordt.
 
Er zijn diverse mogelijkheden. Afhankelijk van het thema en de ontwikkeling van de deelnemers maakt de docent een keuze. Om een idee te geven een aantal voorbeelden:<br>
 
* De docent vraagt de deelnemers - kort - bijvoorbeeld in een zin op te schrijven wat ze van de les meenemen; een soort slogan voor zichzelf te bedenken. Of door de leerlingen een woord te laten kiezen dat voor hen belangrijk is als ze terug denken aan de les, en dit woord op te schrijven. De docent kan hiervoor een standaard afbeelding gebruiken zoals bijvoorbeeld een tekening van een koffer, een gereedschapskist of een afbeelding die de leerling kan opslaan in haar/zijn telefoon. Daarna heeft een leerling een digitale expositie met zelfgemaakte aanmoedigingen en geheugensteuntjes.
 
* Uitgebreider evalueren kan ook, de docent vraagt de deelnemers om aan de hand van een aantal vragen te kijken en onderzoeken wat ze hebben gedaan en meegemaakt. Het instrument, een vragenlijst, kan de docent alleen maken of in samenspraak met de deelnemers. De vragenlijst kan ook digitaal via een aantal apps worden gemaakt en aangeboden. De docent kan ook een opdracht geven om een vragenlijst te maken aan een wisselende groep deelnemers, evaluatieteam. Om de deelnemers te ondersteunen kan een voorbereide basislijst van vragen het uitgangspunt zijn. Gedurende het evaluatieproces kan deze worden aangepast. Ook er zijn veel mogelijkheden voor het samenstellen van teams in de groep en de opdracht voor het maken van vragen kan ook variëren. Zo kan ieder team een of twee vragen bedenken en alle vragen samen vormen dan de evaluatie. Belangrijk is dat de docent er voor zorgt dat iedereen ervaring op doet met het maken van een evaluatie instrument.
 
 
<br>
 
<br>
 +
La forma de reflexión depende del docente ,del nivel de los participantes y del tiempo disponible.
 
<br>
 
<br>
In het hele proces zitten elementen die versterkend zijn voor de autonomie, voor gevoel van competentie en verbinding met anderen. Deze elementen worden in de zelfdeterminatie-theorie beschreven als kernpunten van welbevinden (Deci & Ryan, 1991).
+
Algunas sugerencias de preguntas:<br>
 +
* ¿Cómo pueden influir en tus futuras experiencias los nuevos conocimientos? 
 +
* ¿Quieres saber más?  ¿Sobre qué te gustaría saber?
 +
* ¿Cómo puedes utilizar tu nuevo aprendizaje?
 +
* ¿Estás pensando en una tarea que estás haciendo?
 +
* ¿Qué significa para los demás el que aprendas una habilidad?
 +
* ¿Qué significa para ti conocer a alguien con conocimiento?
 +
* ¿Cómo juzgas tus experiencias, conocimientos y acciones?
 +
* ¿Cómo juzgas las experiencias, conocimiento y acciones de los demás?
 +
* ¿El juicio que tienes es flexible o se convierte en una realidad?
 +
* ¿Qué papel juega la incertidumbre en lo que aprendes y experimentas?
 
<br>
 
<br>
 +
Reflexionar, especialmente en un contexto grupal, aumenta la motivación intrínseca para adquirir conocimientos y posteriormente aplicarlos durante la realización de una tarea. Motiva a los participantes a seguir aprendiendo. La reflexión estimula a los participantes a visualizar la coherencia y conexión entre el conocimiento y sus propias experiencias diarias. Al intercambiar esta reflexión entre ellos, los participantes experimentan sus propios juicios y los de los demás además del efecto que tienen en ellos mismos y en los otros. Todo esto crea una oportunidad para incrementar la solidaridad con usted mismo y con los demás.
 
<br>
 
<br>
Na een evaluatie kan de docent zijn deelnemers uitnodigen om te komen tot een reflectie over de betekenis van het proces.
 
 
     </div>
 
     </div>
 
</div>
 
</div>
<div class="toccolours mw-collapsible mw-collapsed">
+
<div class="toccolours mw-collapsible mw-collapsed" style="cursor:pointer; color:black" data-expandtext="+" data-collapsetext="-">
<h4>'''Reflectie'''</h4>
+
<h4>'''Nuevo ciclo'''</h4>
 
   <div class="mw-collapsible-content">
 
   <div class="mw-collapsible-content">
Reflecteren is filosofisch van aard en kan met de hele groep in een kring. Maar het kan ook door de deelnemers in teams van twee of vier samen te laten werken waarna ze hun kijk delen in groepsverband. Natuurlijk kan het ook een individuele opdracht zijn met een presentatie in de groep. De keuze is aan de docent en is onder andere afhankelijk van het niveau van de deelnemers en de tijd die beschikbaar is.
+
El proceso ''Sé visible'' es cíclico.Después de dedicar atención a la evaluación y la reflexión, las ideas para nuevos temas para el próximo ciclo surgen con frecuencia automáticamente del docente o de los participantes.<br>
<br>
+
Será importante escribir los temas que surjan en esta fase para posibles futuros ciclos. También se puede pedir a los participantes a pensar de forma muy consciente sobre temas que ellos consideren importantes para explotar
<br>
 
In de reflectie op de stappen uit de drieluik word je bewust van je oordelen en de uitwerking die deze oordelen hebben op een situatie. Neem je oordeel niet als waarheid aan maar als uitgangspunt. Dit vergroot de compassie met jezelf en anderen. Laat twijfel toe, leer dat je ieder moment weer een nieuwe kijk kunt ontwikkelen op ervaringen mensen, situaties en kennis.
 
<br>
 
<br>
 
Reflecteren activeert de deelnemers om samenhang en verbinding te zien tussen dagelijkse eigen ervaringen en kennis. Andere voorbeelden van vragen die de docent de deelnemers zichzelf kan laten stellen zijn: hoe kan nieuwe kennis jouw nieuwe ervaringen beïnvloeden? Wil je meer weten? Voer je een taak uit en denk je erover na?
 
 
<br>
 
<br>
 
<br>
 
<br>
Reflecteren, met name in groepsverband, verhoogt de intrinsieke motivatie om kennis te verwerven en vervolgens toe te passen tijdens het uitvoeren van een taak. Dit stimuleert het leven-lang-leren (Lifelong learning, Jarvis, P., 2007).
+
Busca temas que ofrezcan amplios puntos de partida para incorporarlos a tus módulos de enseñanza, tareas y planes de lecciones ya existentes. En este punto tienes la libertad de buscar nuevos conceptos y utilizar el material existente y la información adicional enriquecedora para darles una interpretación significativa.
 
<br>
 
<br>
<br>
 
Na aandacht voor evaluatie en reflectie is het tijd om door te gaan en ontstaat er vaak vanzelf een nieuw onderwerp voor een volgende cyclus.
 
 
     </div>
 
     </div>
 
</div>
 
</div>
<div class="toccolours mw-collapsible mw-collapsed">
+
 
<h4>'''Nieuwe Cyclus'''</h4>
+
<div class="toccolours mw-collapsible mw-collapsed" style="cursor:pointer; color:black" data-expandtext="+" data-collapsetext="-">
 +
<h5>'''Imagen de conclusión'''</h5>
 
   <div class="mw-collapsible-content">
 
   <div class="mw-collapsible-content">
Het proces van ''Laat Je Zien'' is als een cirkel te zien. Aan het einde van een proces ontstaan nieuwe vragen of interesses en daaruit kunnen nieuwe thema's naar voren komen om weer een nieuwe cirkel te starten.
+
[[File:wiki bij afsluiting koffer3.jpg|700px]]
<br>
 
 
<br>
 
<br>
Het kan zijn dat een nieuw onderwerp in een moeite door, op een natuurlijke manier zegt men wel eens, na een van de activiteiten ''Proef op de som'', ''Evaluatie'' of ''Reflectie'' vanzelf naar voren komt. De docent houdt dit bij op een lijstje zodat een nieuw thema of onderwerp altijd beschikbaar is. Het kan ook dat de docent de deelnemers bewust naar aanleiding van de verschillende activiteiten laat nadenken of er nieuwe thema's zijn die ze belangrijk vinden om te gaan onderzoeken. Natuurlijk kunnen ook de deelnemers nieuwe thema's en onderwerpen aandragen die ze tegenkomen op de werkvloer.
 
<br>
 
<br>
 
Een thema of onderwerp is doordat het ruime aanknopingspunten biedt altijd in te bedden in de bestaande lesmodules, opdrachten en lesplannen. De docent heeft hier vrijheid en kan op zoek gaan naar de aanknopingspunten en daar vanuit het bestaande materiaal en verrijkende extra informatie een zinvolle invulling aan te geven.
 
 
     </div>
 
     </div>
 
</div>
 
</div>
 
         </div>
 
         </div>
 
</div>
 
</div>
{{#set: Theorie=Laat Je Zien|Module=Lees|Serie=9xGrunberg|Les={{BASEPAGENAME}}}}
+
{{#set: Theorie=Laat Je Zien|Module=|Serie=|Les={{BASEPAGENAME}}}}
 
 
[[Categorie:Pagina's met onjuiste bestandskoppelingen]]
 
[[Categorie:Sjabloon]]
 

Revisión actual - 12:31 5 abr 2021

másmásmásmásmásmásmásmásCrearCompartirmásproporciona seguridad y una base para el desarrollo ...en tu caja de herramientas ...pertinente ...está intercambiando, reconociendo y empatizando ...¿Diga lo que quiero decir?SP GA Instrumenten 2k.jpeg

Conclusión


El cierre consiste en una serie de micro actividades que el docente puede ofrecer a discreción después de un intervalo de tiempo determinado libremente.

Evalución

El docente decide el tiempo y la forma de evaluación. Dependiendo del tema y el desarrollo de los participantes, el profesor hará su elección. A continuación, algunas sugerencias:

  • Se pide a los participantes que resuman en una frase lo que aprendieron en la lección.
  • El docente elige una imagen, por ejemplo, una maleta. Los participantes eligen una palabra que sea importante para ellos cuando piensen en la lección. Esta palabra se escribe en la maleta. Puede ser una maleta común del grupo pero también cada participantes podría tener su propia maleta.
  • Se pide a los participantes que inventen una especie de eslogan para ellos mismos, que los anime a perseverar para lograr un objetivo establecido. Se podría combinar el eslogan con una imagen a elección.
  • También es posible una evaluación más amplia. Los participantes podrían investigar lo que han hecho y experimentado sobre la base de un cuestionario que puede ser elaborado por el docente o por el grupo en conjunto. También se podría hacer que “equipos de evaluación” formados por algunos participantes, elaboren el cuestionario que al final deberá ser rellenado por todos los participantes.


Ya al tiempo de terminar, los participantes pueden tener una exposición digital con consejos y recordatorios propios. En todo el proceso hay elementos que refuerzan la autonomía, el espíritu de competencia y la unión con los demás.

Refleción

Después de la evaluación puede invitar a los participantes a reflexionar sobre el resultado del proceso.

La reflexión tiene un carácter filosófico y se puede hacer:

  • con todo el grupo en un círculo.
  • en equipos de dos o cuatro; luego en grupos.
  • como una tarea individual presentada al grupo.


La forma de reflexión depende del docente ,del nivel de los participantes y del tiempo disponible.
Algunas sugerencias de preguntas:

  • ¿Cómo pueden influir en tus futuras experiencias los nuevos conocimientos?
  • ¿Quieres saber más? ¿Sobre qué te gustaría saber?
  • ¿Cómo puedes utilizar tu nuevo aprendizaje?
  • ¿Estás pensando en una tarea que estás haciendo?
  • ¿Qué significa para los demás el que aprendas una habilidad?
  • ¿Qué significa para ti conocer a alguien con conocimiento?
  • ¿Cómo juzgas tus experiencias, conocimientos y acciones?
  • ¿Cómo juzgas las experiencias, conocimiento y acciones de los demás?
  • ¿El juicio que tienes es flexible o se convierte en una realidad?
  • ¿Qué papel juega la incertidumbre en lo que aprendes y experimentas?


Reflexionar, especialmente en un contexto grupal, aumenta la motivación intrínseca para adquirir conocimientos y posteriormente aplicarlos durante la realización de una tarea. Motiva a los participantes a seguir aprendiendo. La reflexión estimula a los participantes a visualizar la coherencia y conexión entre el conocimiento y sus propias experiencias diarias. Al intercambiar esta reflexión entre ellos, los participantes experimentan sus propios juicios y los de los demás además del efecto que tienen en ellos mismos y en los otros. Todo esto crea una oportunidad para incrementar la solidaridad con usted mismo y con los demás.

Nuevo ciclo

El proceso Sé visible es cíclico.Después de dedicar atención a la evaluación y la reflexión, las ideas para nuevos temas para el próximo ciclo surgen con frecuencia automáticamente del docente o de los participantes.
Será importante escribir los temas que surjan en esta fase para posibles futuros ciclos. También se puede pedir a los participantes a pensar de forma muy consciente sobre temas que ellos consideren importantes para explotar

Busca temas que ofrezcan amplios puntos de partida para incorporarlos a tus módulos de enseñanza, tareas y planes de lecciones ya existentes. En este punto tienes la libertad de buscar nuevos conceptos y utilizar el material existente y la información adicional enriquecedora para darles una interpretación significativa.

Imagen de conclusión

Wiki bij afsluiting koffer3.jpg