Dag Af

naar hoofdmenunaarnaarnaarnaarnaarnaarnaarnaarnaarnaarnaar9G9 v2.jpeg

Afsluiting

Les: Waar de dood een dagdroom is

Wat neem je mee?

Duur: ± 5 minuten - Hele groep

De deelnemers zitten in een kring en de docent stelt de vraag: Wat neem je mee van wat er vandaag aan de orde is gekomen? Schrijf dit op het A4 met een afbeelding van een koffer, een gereedschapskist of een andere beeltenis met open ruimte.

Voorbereiden
  • A4 met een beeltenis van een koffer, of andere beeltenis, ter illustratie van dit onderdeel.Voorbeeld koffer

Wiki bij afsluiting koffer3.jpg


Welke onderwerpen kan de toekomst brengen?
Duur: 5 à 10 minuten - Hele groep

Wanneer de deelnemers met elkaar delen wat ze hebben opgeschreven, luistert de docent goed en schrijft een aantal onderwerpen die langskomen zichtbaar voor de deelnemers op. Vervolgens vraagt de docent te kijken naar de thema's die zijn langsgekomen. De docent heeft waarschijnlijk een voorkeur voor een bepaald thema omdat het goed aansluit bij een nieuw onderwerp uit zijn lesprogramma. Toch behandelt de docent alle thema's met de deelnemers en vraagt hun om aanvulling. Vervolgens kan de docent de ldeelnemers laten stemmen welk thema de volgende les een rol zal gaan spelen. Veel thema's bieden een ruime mogelijkheid voor aanknopingspunten en kunnen zo prima verweven worden met toekomstige lesstof en -doelen.


Optioneel voorbereiding voor een volgende les
  1. Het resultaat van de les zal in de tussenliggende tijd tot de volgende les worden toegepast. De deelnemers houden bij hoe dat gaat. In een volgende les is er aan het begin tijd om de ervaringen kort te delen. Er kan een datum worden afgesproken.;
  2. De docent bereidt een nieuwe cyclus voor. Dit kan zijn een volgende les uit 9x Grunberg of een eigen gemaakte les op basis van dit format.
  3. Indien passend bij het schema lezen de deelnemers de literatuur behorend bij de volgende les. De docent heeft dit voorbereidt;
  4. Naar keuze kan de docent een of twee deelnemers uitnodigen om de oefeningen voor de volgende les voor te bereiden en te leiden. Afhankelijk van het niveau biedt de docent passende begeleiding aan. Deze opdracht roteert en alle deelnemers komen in teams aan bod.